2015. február 11., szerda

Öregedés, hosszú élet

 Mindenki hosszú életű akar lenni, de senki sem akar megöregedni. Szükségünk lenne olyan elképzelésekre, amelyek azzal a tisztelettel és intelligenciával közelítik meg  az élet utolsó fázisának értelmét, ahogy az megérdemli.
A hosszú élet nem a gének, az életet meghosszabbító orvosi technika vagy társadalmi tényezők kényszere, hanem az emberi karakter megerősödését szolgáló idő, amire szükségünk van.
Az élet közepén ér el sokakat a krízis (midlife crisis néven ismert), melynek kérdése:
előbbre jutok e abban a folyamatban, hogy azzá váljak, aki vagyok?
Tehát az illúziók elvesztése okozza a fő problémát.
Ez a félelem késztet (többek között)  kozmetikai operációkra. Félmillióan hagyták csak 1996-ban arcukat operáltatni az USA-ban. Az operációk eredménye?
"Arcom, amit a tükörben látok, azt tükrözi, amit látni akarok, így mindent elfogadtam, ami vele jár".
Mintha az arc kicserélhető lenne egy új, javított gyártmányra, ami nem csupán fiatalságot, hanem a normának jobban megfelelő elképzelést is megvalósít.
A depressziók az operációk után világossá teszik, hogy a  lélek a változást, az individualitás elvesztését gyászolja. Egy arc az valami befejezetlen, alakuló mű, aminek semmi köze más arcokhoz, egy egyedülálló alkotás.
Az öregkort nem elég a biológia felől megközelíteni, hanem a lélek felől megérteni és felfedezni.

Létezésünk nem csupán a testnek van alárendelve, hanem karakterünknek is, amely meghatározza, alakot ad nevünknek, történetünket viseli, azt az egyedet, aki  "én" vagyok.
A pszichoanalízis alkalmazása  óta beszélünk stagnáló és korlátolt karakterfejlődésről, vannak gyermekkori karakter zavarok. Mivel a teljes kifejlődés csak későbbi időben történik, hogy  lehessünk , akik vagyunk, sokáig kell élnünk.
Öregedés, egy alapvető félelme lett egy egész generációnak. Hatalmas összegeket adnak ki az öregedés okainak felkutatására, megakadályozni közeledését, mint valami betegségét. Mégis, az elkövetkező évek témája a fejlett országokban a lakosság elöregedése.
Ha a karakter nem csupán a személyes tulajdonságok, mint szokások, erények, gyengeségek gyűjteménye, hanem aktív erő, akkor az öregedés mögött a bölcsesség  nyilvánvalóvá válik.
A működésképtelenség mögött talán az van, hogy nem találunk működési teret az öregeknek?
De van élet a produktivitás , pénzkereső foglalkozáson túl is.

1 megjegyzés:

  1. Ahogy ezt a 6 éve és 8 honapja megirt bejegyzésemet olvasom a 80. születésnapom utàn, nagyon boldog vagyok, hogy milyen tudatosan felkészültem az "öreggé érésre", közben senki sem tudnà a koromat kitalàlni, nekem kell rola felvilàgositani az érdeklödöket. Tehàt nincs mit megbànnom.

    VálaszTörlés