2015. február 9., hétfő

Ablakok Kert Vizisikló

Miért pont itt?
Sosem tudtam erre meggyőző választ adni, csak vicceset. Megnyugtató, hogy a döntések székhelye nem az agyban van:))) Egy icipicit előbb a zsigerekben. Aztán jön az okos fejünk és szépen elmagyarázza, hogy miért és mi történt és mindenki csodálkozik: jaj, de logikus.
Az ember él egy házban, alakítja a saját kényszerei szerint, és vagy jól érzi magát, vagy nem. Meséhez hasonlóan, most a négy égtáj felé néző házat embernek képzelem. Boglyas hajjal ziláltan, omladozó makeup-al, emésztési és keringési rendellenességekkel, vakon, koszosan lett az enyém, mielőtt az enyészet térdre kényszerítette volna. Ép értelemmel ezért pénzt adni lehetetlen. De a zsigeri döntések törvénye szerint megadtam az árát, sőt...mikor látták, hogy a szerelemtől mindent rózsaszínnek látok, akkor ráhúztak még egy milliót az amúgy sem szerény összegre... Telt múlt az idő, a ház pedig egyre fiatalosabb lett. Sok kínos operációval megszabadult a csúfságaitól, minden értelmet és rendet kapott, közben sok  érdeme is kiderült, ami előbb fel sem tűnt, pedig igazolni látszanak a zsigeri döntés helyességét.
Koránkelő vagyok, fontosak az első benyomások ébredés után: kíváncsian fordulok az ablakhoz, látom e a kelő napot, felhők takarják e az eget és milyenek, ki indul munkába, illatos e már a reggeli kávé....A napot jól kezdeni a megszokott ünnepélyes rítusokkal nekem fontos volt mindig, most is az. A keletre, egyben utcára néző ablak a konyhában mindezt lehetővé teszi. Beletartozik a keleti ablak keretébe az öreg diófa, amelyik uralja az egész előkertet. Sok a száraz ág rajta, aggódva várom sikerül e még erőre kapnia. Átellenben egy fiatal család költözött be új házukba, csaknem egyidejűleg velem. A férfi nagyon öntudatosan kérdezte: ezért a pénzért miért nem épített újat? Azóta 2év telt el, az aprócska gyerekek apja elhagyta a házat, a ház még mindig nincs kész, de már sok minden tönkrement, egy plasztikfólás kupac 2 éve csúfítja a bejáratot, elszomorító látvány.
A falu két 
templomtornyát a konyha ablakból épp úgy lehet látni, mint Bartók képeslapján, aki itt rengeteg népdalt gyűjtött. A Bolyongás
bús dallama jut eszembe:

 "Vad erdőben járok éjszaka, ide kerget engem szívem fájdalma",
 talán abban a döntésben Bartók is benne volt?




Az első ablakból a selyemakác és szilvafa, hátul a veteményes..
Ha a fény mindent elönt, nincs helye titkoknak, álmoknak. A józanság három ablaka a kert felé naponta figyelmeztet, ha ezt elfelejteném.

A bejárat melletti ablakot  három fa tölti ki: a selyemakác, a szilva és az őszibarack.

Mögöttük a rétből kivágva 12x8 m-es konyhakert, sok örömteli fáradozásra emlékeztet, hátfájásokkal együtt.

A második ablak a nappaliban a rózsák, levendulák, liliomok és fügefa déli szépségeit, illatát és aromáját hozzák be. A fényözönt  árnyékolni kell, akkor kellemes ott ebédelni is.  A kapuhoz vezet egy új betonút, az autókkal ide érkezünk, vendégeink úgyszintén. Fölötte húznak el délről cseresznye éréskor, megszámlálhatatlan rajokban alacsonyan száguldó seregélyek, csak a kapu előtt emelkednek kicsit magasabbra, hogy a fejüket be ne verjék.
A rózsabokrok, a füge (még aludni látszik) és a liliomok sora (második ablak)

Tehát ez az út vezet a külső világhoz, de itt szerelték fel a T-COM tányérját is, amivel ugyan rengeteg adás, de kevés említésre méltó érkezik a készülékbe.
  A parkoló és a vendégház, köztük a szomorúfűz és a kicsit görbe ezüstfenyővel egészíti ki a képet. Míg valóságos erdő vette őket körül elsatnyultak, meghajlottak, de most meghálálják a külön figyelmet, törődést és sokat gyönyörködök bennük. A  fenyő fényretörése és a fűz légies szomorúsága életem két fontos szimbóluma lett .
A görbe ezüstfenyő és a szomorúfűz...(harmadik ablak)

A két hatalmas diófa a szántók felé a határokat jelzi, erős és hatalmas fák, erejük teljében. A szomszéd tyúkjai szívesen kapargálnának alatta, de a kakas kukorékolása figyelmezteti őket, hogy tudják, hol az ő hazájuk.




Nem tudok szabadulni ennek a két fácskának a varázsától, de nem is akarok:)))

Nevét sem tudom, meglepetés volt:)



A kiirtott bokor egy évvel később...:)
Meggyfa,  vén cseresznyefa és fiatal meggyfa fehér ruhában
(sajnos az előbb nem volt helyes a megjelölés)

A som virágzás után is csodaszép!

Marika csodaszép tulipánjai ma kezdtek virítani.
Az öreg fa, amit úgy szeret, úgyszintén ma virágözönnel köszöntött.
A fiatal cseresznyefa nem akart elmaradni mögötte.
A nárciszok még tegnapi képek, de most pont beillettek a sorba.



A vadász elhagyja barlangját, összpontosít és...
hamarosan fog egy hatalmas pikkelyes nagy szemű szörnyeteget



Védett állat, de a macska büdös lett tőle, mert ezzel védekezik, hogy olyan váladéka van, ami taszító.
Natrix natrix. Ez a megjelölése hivatalosan.




Ps. A déli, nyugati és északi ablakokról is talán írok, ki tudja? Az "okos" szürke állomány ugyan nem helyesli, de a döntések....
http://www.youtube.com/watch?v=5IyDR_QqY78&feature=player_detailpage

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése