2010. szeptember 27., hétfő

Három kivánság / a gyökerek :)

Megmaradok a három kívánság mesés hagyománya mellett. 
1. Amit csak teszek vagy gondolok, abból jó fakadjon, úgy magam, mint mások számára. Akkor is, ha idő kell ahhoz, hogy ez bebizonyosodjék.
2.Soha ne legyek kiszolgáltatottja  sem embernek, sem a véletleneknek.
3.Utolsó órámig képes legyek tanulni, szeretni és nevetni. 

Milyen gyökerei vannak az én kívánságaimnak? A harmadiknál volt a legkönnyebb megtalálni a három női alakban: Pallas Athene, Aphrodite, Pszyche ezer formában él ma is a tudatban, nem csoda, ha előjöttek kívánságként.
Az első pontban a bibliai háttér jut eszembe, jóság, amit másoknak ugyanúgy szeretnék adni, mint magamnak.
Legaktuálisabbnak és legnehezebben besorolhatónak a középső kívánságom marad. Az egyéni szabadság korlátai, mihelyt az mások szabadságát veszélyeztetik, vagy megszüntetik, nehezen húzhatók meg. A függetlenség pedig legtöbbször illúzió. A szabadság, ami rendet szülni lenne hivatott (Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet, jó szóval oktasd, játszani is engedd; szép, komoly fiadat! József Attila, 1935. november 21. ...), sosem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. De ezzel együtt hiszünk benne, ki fanatikusan, ki egy keserű mosollyal.:)

4 megjegyzés:

  1. Nagyszerű ember vagy,kívánságaid átfedik az élet minden területét,"amit teszek, abból jó fakadjon"A függetlenség szerintem nem illúzió, magunkban mindig lehetünk szabadok, nem gátolhat meg senki. A szabadság vágy is mindenkiben benne van,szárnyalunk, szeretünk, nevetünk,okulunk, hát igazi csoda vagy.

    VálaszTörlés
  2. marikám drága, most épp a szerelőre várok! ma ő szabja meg a délutánomat:))) szabad és független csak remeteként lehetnék, ott sem egészen...:)

    VálaszTörlés
  3. Györgyikém! Remeteségedből szeretnélek kisegíteni, végre szabad ember legyél.Ismerem én is ezt az állapotot. az élet nemfenékig tejföl. Próbálj aludni.A változatosság kedvéért, holnap nálam verik szét a konyhát,alattunk nedves a fal.Leírni könnyű a három kívánságot, csak változtatni nem lehet. Látod, kapkodok ide oda, ne haragudj, addig is, amig szabadok leszünk, ölellek szeretettel.

    VálaszTörlés
  4. Marikám, minden jó lesz! Remélem a konyhátokból azért újra rendes helyet csinálnak és takarítanak!! Bár ez itt nem szokás:(Ölellek én is szeretettel!

    VálaszTörlés