2022. február 6., vasárnap

Egy hihetetlen talàlkozàs

Semmi sem véletlen. Mintha ezt igazolnà az egész életem, benne a négy költözéssel, amit sokféleképpen lehetne elmesélni, hogy miért és minek. A màsodik Svàjcba költözésem is abszurd esemény, mindazokutàn, hogy onnan is 2 évvel késöbb ujra  hazaköltöztem.         Pedig akkor történt, ami szinte hihetetlen történet: talàlkozik két ember ott Bad Ragazban, az egyik német, a màsik magyar, akiknek nagyapja több, mint 100 évvel elöbb Bàcskàban, a hajdani Magyarorszàgon, ugyanabban a kisvàrosban éltek. Màr az is rendkivüli, hogy ez kiderült. 

Nagyapàm az I.vilàghàboru utàn a Szerbiàhoz került Bàcskàban nem maradt sokàig. Hitler hatalomrakerülése elöre vetitette baljos àrnyait. Magyarorszàgra költözött népes csalàdjàval, igy került apàm Budapestre kiskamaszként, aki ezutàn màr sehol sem érezte otthon magàt. 

Egy bàcskai orvos csak akkor menekült el, amikor a szerbek ölni kezdték kedvükre az ott élö németajkuakat. Budapesten élö unokatestvére volt a cél, aki nagyapàm kollégàja volt, tehàt igy történt a segitségadàs, sikerült tovàbb jutniuk Németorszàgba.

Nagy àrat fizetett szegény Nagyapàm ezért, mert 48-ban letartoztattàk és az Andràssy ut 60-ba vitték. Gondolom megmutattàk neki mi vàr rà, ha nem müködik együtt az àvoval. Besugo kellett nekik, amire elsö alkalom lett volna egy svàjci konferencia, ahova Nagyapàm is hivatalos volt. Ordass püspökkel együtt  repültek, majd beszélgettek, megtudhatta milyen sors vàr rà. Erröl életrajzàban ugy ir, hogy lehullott a függöny, ami eddig takarta az igazsàgot.

Koholt vádak alapján 1948 szeptemberében letartóztatták és bíróság elé állították. 2 évi fegyházra és további 5 évi hivatalvesztésre ítélték. Büntetését BudapestenSzegeden és Vácott töltötte. Utóda Dezséry László volt a püspöki székben. 1950-ben szabadult, de ezt követően is hallgatásra kényszerült.

Milyen jo, hogy Nagyapàmnak nem volt része ebben a szörnyüségben, de megfizetett érte, mert soha többé nem térhetett vissza hazàjàba. 

Pontosan 20 évvel Nagyapàm tàvozäsa utàn svàjci feleségeként én is elmentem 40 szép és hosszu évre, majd 10 évet töltöttem szülöföldemen. Aztàn 2 évig ujra Ragazban talàltam magam. Akkor  történt a talàlkozàs a màsik unokàval. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése