2014. december 4., csütörtök

Vidám piacnap Tamásiban

Hosszú idő után ma kisütött a nap. A cinkék felfedezték a madáretetőt a diófán, boldogan figyeltem röpködésüket, ahogy egymást váltva, sosem tülekedve csipkedték a zsíros magokat.
 Csütörtök, tehát piac Tamásiban. Minden parkolóhely foglalt, de a sártengeren túl, nagy zökkenések után sikerült egy kis fűvel benőtt helyet találni, nekünk épp jó volt. A hatalmas nyüzsgésben a céltudatos keresés mellett az improvizálásnak és spontaneitásnak jó helyet adni, mert ettől igazán csodálatos egy ilyen piaci nap.
A mézes standnál már ismernek. Megint hársmézet veszek, a nagy üvegek rám vártak. A visszatérő vevőnek kijár egy kis üveg ajándékba az ünnepi jókívánságok mellé, nagy zavaromban a kesztyűmet ott hagyom a pulton, de utánam szólnak.....
A párom a szerszámoktól alig tud elszakadni, pedig van épp elég a kamrában. Egy új fejsze nyelével sétálunk tovább, mondom neki, ne lóbáld erősen, mert félelmetesen nézel ki. Aztán átveszem diszkréten.
A ruhahegyek mellett elég közönyösen megyünk el, de velünk jön azért három fekete póló, később egy sapka, ami a kabátomhoz jobban illik.....
A háztartási kiállításból új fakanalak lettek kiválasztva, nem mintha a régiekkel nem lehetne főzni, de ki tudja, hátha ezekkel finomabb lesz és a régi húsklopfolót is ideje már tűzre vetni, mielőtt lerepül a feje valahova.
A sütőtökökből is egy szépet ki kellett választani, hisz nincs annál finomabb leves hetedhét országban, tökmagolajjal és pirított tökmaggal. Most van szezonja, nem lehet megunni.
A gyönyörű körtékből is kiválasztunk néhányat, kárpótlásként az idei terméskiesésért, aminek okait azóta is próbáljuk megérteni.
A piac él és vidám, az emberek kedvesek és jók. A levegőben sült kolbász és töpörtyű illata, színes gyümölcsök, zöldségek takarják a szürke betonon álló asztalok kopárságát.
A hazaúton a táj szépségében gyönyörködök, jobbra a frissen szántott, balra az őszi vetéstől zöld dombok, az úton szinte senki sem jár, csak a lombtalan fák finom árnyékai üzennek, hogy minden rendben van december elején, a Dunántúl közepén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése