2020. február 8., szombat

Az "Ulmer Schachtel" Elödökröl befejezésnek


Mikor ezt a képet megkaptam, értetlenül néztem, mi lehet.
Aztàn jött a magyaràzat.
Maria Terézia parancsàra lettek ezek a hajok épitve Ulmban, hogy a földig rombolt, lakossàgàt elpusztitott magyar falvak helyén német betelepülöket telepitsen. Ma nemes egyszerüséggel mindet svàbnak titulàljàk, pedig sokkal összetettebb volt az a népesség, amelyik utra kelt.
Egy biztos, hogy hetedizigleni elödeink apai oldalrol egy ilyen "ulmi dobozban" keltek utra egy jobb élet reményében, hisz a kiràlynö sok igéretet tett: naponta egy arany pénzecske, adomentesség, föld. 
Magyarokat nem telepitett a kihalt részekre, hisz a magyar vért is szeliditeni akarta az uralkodonö, hàt ilyen szeliditett példàny lennék én is…..

2 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes amit írsz és a fotó is, annál is inkább, hogy a témával (áttelepülés) magam is foglalkoztam A nagy utazás címü írásomban. (Elnézést, de a hosszú ü billentyüm nem müködik) Amennyiben a fénykép a tied lehet meg foglak kérni annak felhasznáálsára.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagy öröm szàmomra, ha tudtam ebben a témàban valamit nyujtani. A fotot hasznàlhatod, egy kedves német, aki jàrt Bajàn, kereste a régi idöket, küldte nekem. Az amerikai "svàbokkal" is van egy baràtnömön keresztül kapcsolatom, akik ott nagyon összetartanak, neki egy korabeli térképet ajàndékoztam.
      Nekem nincs magyar billentyüzetem, sok hibàval irok, ezen segiteni kell hamarosan, de mindenkit megértek, aki hasonlo problémàkkal küzd.

      Törlés