2024. június 22., szombat

Szivemhez szolt ma ez a vers

 


REMÉNYIK SÁNDOR
 : Valaki értem imádkozott

Mikor a bűntől meggyötörten
A lelkem terheket hordozott
Egyszer csak könnyebb lett a lelkem
Valaki értem imádkozott.

Valaki értem imádkozott,
Talán apám, anyám régen?
Talán más is, aki szeret.
Jó barátom vagy testvérem?

Én nem tudom, de áldom Istent,
Ki nékem megváltást hozott,
És azt, aki értem csak
Egyszer is imádkozott.


2024. június 19., szerda

Lonci néni

 Az  ötvenes éveket eleveníti fel ma az emlékezés egy, életemet erüsen meghatározó kedves asszony, Lonci néni. Làtom az arcàt ma is. Kistermetű , idősebb tanerő volt a Szív utcai àltalànosban.  Kicsit gyanítottam, hogy büntetésnek érezte, hogy nem tanithat, a napközibe helyezték, előttem ismeretlen okokból.  A mi csalàdunkban sem voltak egyszerű évek, a megélhetés hatalmas gondot jelentett szüleimnek, anyu dolgozni ment, az akkor még a nagy csalàdban értetlenséget vàltott ki., Napközibe kerültünk, reggel 8-tol este 6-ig az iskolàban voltunk,  annak szabàlyai szerint teltek a napok, Lonci néni egész délután, ö adott reggelit 9 -kor, aztàn 1 ora utàn együtt ebédeltünk. Lassan àtadta a munkàjàt nekem, a sétàknàl, az ebédosztàsnàl, a leckék ellenőrzése és kihallgatàsa is az én dolgom lett. Igy lett ö az a személy, aki bennem, a kis tini lànyban meglàtta a későbbi kolleganőt. Nagyon szelíden és bölcsen csinàlta, én észre sem vettem, csak most döbbentem rà, mennyire nem volt véletlen a pàlyavàlasztàsom, amihez egy életen át hü maradtam.       

2024. június 11., kedd

2024. június 8., szombat

Üdvösség

 Csak azért

az egyetlen napért
érdemes volt megszületnem,
amikor szeretni tudtam,
és szeretnek-e, nem kérdeztem.
Csak ennyi történt teljes életemben,
egyébkor szakadékba buktam.
Csak azért
az egyetlen napért
érdemes volt megszületnem.

Weöres Sàndor
 


2024. június 5., szerda

Betegszabadsàg

Furcsa ez a szóösszetétel, mert  épp betegség alatt érzi az ember , milyen rabsàg, ha az egészsége elhagyja. Hogyan fordíthatjuk  a negativ érzéseket pozitívvá, mit jelent a régen tanult bölcsesség, hogy minden rosszban van valami jó.

Eddig is köhögtem, de ez most úgy vàltozott, hogy kénytelen voltam a hàziorvost felhívni.  Kaptam gyógyszert . amit azonnal felirt és én egy órán belül megkaptam, mert  volt egy angyal, aki kivàltotta és idehozta. Történik ilyesmi, ha a betegség nem jön?

A múlt heti szép együttlét fiammal hozta magàval, hogy az összes program erre a hétre zsúfolódott. Ennek is vége lett, sehova sem megyek, ma mindent lemondtam, a szabadsàg érzése erősödött tovàbb.   Van idöm, hogy a könyveket àtnézzem , amit Bernitöl kaptam.

Kaptam teljesen vàratlanul màlnàt és ribizlit, "szegény szomszédot el kell làtni" címen. Kinek van még ilyen jó dolga?

Nem àrt néha újragondolni, mi az, ami valóban fontos.  Szabaddà tesz és örömöt hoz akkor is betegséggel összefüggésben van.