2013. március 17., vasárnap

Néhány ötlet


Mikor elkerültem idegenbe a főzésről sokat nem tudtam, ez nagy segitségemre volt abban, hogy buzgó tanulásba kezdtem, szakácskönyveket olvastam irodalom helyett. Ha egy szót nem ismertem, akkor elővettem a szótárat, igenám, de abban csak irodalmi német volt, és közhasználatú szavak, mint Rüebli sehol! Nagy kacaj lett belőle, mikor rákérdeztem ezt kaptam: te kis csacsi, ez svájciul van és répát jelent.
Aztán belejöttem, a szakácskönyvek szép sora tanuskodik róla, hogy mindent kipróbáltam. Most azon kesergek legfeljebb, hogy sok fontos adalék hiányzik, ami nem jutott el az alpesi országból ide. Leginkább a sajtok, hisz ott vagy 300 féle változata kényezteti az ország lakosságát.
A spenótot a kisgyerekek általában utálják, igazuk is van. Anyukám már nagyot segitett azzal, hogy tejben áztatott zsemlével enyhítette vad ízét. A svájciak meg egyenesen ünnepi ebédet képesek csinálni belőle, próbáljátok ki, spenóthoz nem is hasonlít :)))
A mélyhűtött zöld kockát egyenesen a forró tejjel leöntött zsemlére teszem (eddig anyu nyomdokain), aztán 3 tojás sárgáját hozzá, és a felvert habot a végén. A szükséges fűszereket hozzáadva zsírozott jénaiba öntöm, tetejére jól érett keménysajtból kockákat (na, itt hiányzik az Appenzeller sajt, finom büdi!), majd az egészet megsütöm, hogy a sajt beleolvad a masszába.
A pénteki nap Svájcban a takarításé, a háziasszonynak nincs ideje nagyon főzni, hát lepényt süt. Akinek erre sincs ideje, az készen veszi, mert mindenütt kapható a legkülönbözőbb rátétekkel: a hagymás szalonnástól , spenótos, az almás, szilvás, cseresznyés lepények ott állnak az összes Migros, COOP, MANOR üzletházakban.
Nagyon egyszerű elkészíteni. Íme a hozzávalók: fél kg liszt, 20 dkg margarin, 2 dl víz, egy evőkanál ecet, 2 teáskanál só. Gyorsan összegyúrni és negyedórát hidegre tenni. Ebből már szépen megebédelhet egy négytagú család is. A legtöbben almát tesznek a kerekre nyújtott tésztára,(mint cserepek a házon úgy egymás alá), aztán leöntik tojás és tejszín keverékkel. Az alma alá szabad darált diót vagy mandulát szórni, de jó anélkül is. Aki édesen szereti cukrot is tehet rá.
Most abbahagyom, mert megunjátok, pedig ma reggel a kovász receptje is kezembe került, amit most azonnal össze kell állítani, ha 4 nap múlva abból kenyeret akarok sütni.....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése