2012. május 17., csütörtök

Bodzavirágzás


Sok helyen úgy tartják, hogy a nyár akkor kezdődik, amikor bodza virágba borul, és akkor végződik, amikor a bogyók megérnek. A kertünkben a három gyönyörű nagy bokor elkezdte ontani, a mámorítóan édesen illatozó, fehér virágokat, bőséges szüretet biztosítva, így elhatároztam, hogy bodzaszörpöt készítek.

A gyönyörű virágok gyakori felhasználási módja a szörp, a bor, és sorbet már kevésbé. De tudtátok, hogy valamikor az egyik legcsodálatosabb erejű növénynek tartották, mert védelmet nyújt az ártalmas szellemek ellen?


Valóban különleges, hisz’ minden része hasznosítható, a kitűnő szörptől kezdve a hangszerekig.A bodzavirágnak sok étkezési és gyógyítási haszna van. Újabb kutatások kimutatták, hogy elősegítheti a megfázásból és influenzából való felépülést, mivel a bogyók kiváló C- és A-vitamin-források, de fogyasztás előtt meg kell őket főzni, különben háborgatják a gyomrot.



Három különböző szörpöt készítettem, és majd meglátom, hogy melyik mekkora sikernek örvend.
Most a konyhapulton csücsülnek, és csuda finoman illatoznak, mely az egész lakást áthatja J

Bodzaszörp
30 bodzavirág fej
3 liter forrásban lévő víz
1 kg cukor
5 dkg citromsav
4 citrom

Finoman mossuk meg a virágfejeket, távolítsuk el nem kívánatos egyedeket, majd tegyük egy nagy üvegbe.
A forrásban lévő vízbe öntsük bele a cukrot, és kavarjuk el, hogy teljesen feloldódjon, és hűtsük le.
Ezután adjuk hozzá a citromsavat, és a karikára vágott citromokat, és öntsük a virágokra.
Hűvös helyen hagyjuk 1-2 napig állni és néha keverjük meg.
Sűrű szitán, vagy muszlinon szűrjük le, és tegyük üvegekbe. Egy késhegyi nátrium-benzoe savval tartósíthatjuk.



Bodzaszirup
50 bodzavirág fej
2,5 liter víz
5 kg cukor
10 dkg citromsav
80 dkg citrom kicsavart leve, és karikára vágott héjja

Az eljárás ugyanaz, mint az előző receptnél.