2016. június 11., szombat

Történelem családtörténetünkben

Maria Theresia 1740-től lett k.u.k.uralkodó, született 16 gyermeke, de gondoskodott egész birodalmában arról, hogy a törökök 150 éves uralma alatt kifosztott, legyilkolt, elhurcolt lakosság helyére szép ígéretekkel német betelepülők kerüljenek. 
Nem emberbaráti gesztus volt ez, hisz szorgalmas adófizetőkre szüksége volt és a lerombolt falvak, városoktól nem számíthatott semmire. Másrészt nagyon tudatosan megtiltotta a magyar lehetséges betelepülőknek, hogy ezekre a területekre kerüljenek.

Így jutott dédapám dédapja, aki 1740-ben született, Rheinland Pfalzból a Bácskába, ahol a természettől vissza kellett a földet hódítani kemény munkával. 
Azóta 7 generáció váltotta egymást apai elődeimnél, de már a negyediknél a 19. századból magyar dédanyát kaptam, akinek családjában a Kossuth név is megtalálható, tehát nagyapám magyarrá válása magától értetődő volt, de nem túl népszerű a rokonok körében. 
Azóta Svájc minden generációban kapott egy asszonyt magyar földről, elsőként Irene néni a múlt század elején, nagyapa nővére, aztán bátyja leánya Marika néni a második világháború után, majd én magam, újabb jó húsz éve elteltével..Húgom lánya újabb asszony ebben a sorban, de ő Németországba ment férjhez, ez már szinte félelmetes...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése