2012. július 16., hétfő

Több, mint egy recept

Sokféleképp lehet megközelíteni egy közönséges receptet.
Elsőre egy emlék ugrik be, mikor fiacskám benézett a  teli hűtőbe és kijelentette: nincs benne semmi, ami azt jelentette: amit keresett nem találta. A régi dal is beugrott: "Alma a fa alatt", ami csupán folytatása annak, hogy valami negatívumot kifejezzünk, ahhoz elég volt mondani: alma, vagy bővítve Almásfüzitő...
Ennyi bevezetés után kezdek a lényegre térni: a tavaszi fagyok után ezévben a várva várt meggy, barack termés =NULLA, de én a negatív kijelentéseket nem szeretem. Beszéljünk arról, ami VAN. Alma, amiről fenntebb már megírtam, hogy semmi becsülete nincs, sőt. A beteg öreg fámról ráadásul csupa kukacos hullik le.
Svájcban nagy almakultuszt ismertem meg. Ősszel a Zürichi tó hajóin az első kiállítás és vásár Almahajó néven ismert (ezt a borhajó követi). Egyrészt a hajótársaságnak is bevételt jelentett a túrista szezon utáni használat, másrészt a kiállítóknak is olcsóbb volt, mintha a szárazföldön rendezik, ahol az egység soha nem lett volna ennyire szembetűnő és könnyű volt a közönségnek is odatalálni.
Hatalmas választékban lehet ott a fajtákat (ha jól emlékszem 200 körül számban) megismerni, ami a szörnyen szegényes árúházi választékkal szemben  a valódi értékeket mutatja be. Meg lehet kóstolni, meg lehet venni. Rám ez igen nagy hatással volt.
Az almapüré mindennapos a konyhán Apfelmus néven, amit még konzervdobozba is beszorítottak (a gyengébbek kedvéért), hogy hús mellé és krumplihoz, no és a Birchermüeslibe (amit itthon műzlinek neveznek), mindog elérhető legyen.Nagyon egyszerű elkészíteni, kezdőknek is ajánlott. Az almát megmosni, negyedelni (a kukacokat eltávolítani), majd kuktában megpuhítani. Fahéjat, szegfűszeget  és édesítőt (lehet cukrozni, ha valakinek az kedves vagy akár natur meghagyni, amennyiben az alma elég édes) majd a botos mixerrel pürévé aprítani. A továbbiakban vagy letölteni  lekváros üvegbe, vagy zacskókban mélyhűteni, esetleg azonnal tálalni.

DSCF3000

DSCF3002Most pedig az a szöveg, amit kaptam e-mailben és az alma dicsérete címmel adnám tovább
érdemes volt nekem is elolvasni, mert sok újat fedeztem fel.


Egyedül az alma az a fajta gyümölcs, amit más ételekkel is együtt  ehetünk, anélkül, hogy erjedés lépne fel. Ezt már az ókorban is tudták róla, ezért is nevezték a gyümölcsök királynőjének.

Nagyon könnyen tudjuk tárolni, ha csak kicsit is odafigyelünk rá,  akkor eláll addig amíg, a tavaszi friss gyümölcsök megjelennek a piacon. Nagyon jól tárolható, szállítható.
Ha hiszed, ha nem, akár kizárólag almán is meg lehetne élni, szinte  korlátlan ideig.
Több
mint 1000 fajta alma található a világon. Mindegyikben megtalálható a fehérje, rostanyag, keményítő, sók, almasav, cukor, csersav. Magas a foszfor, a vas, és a nátriumtartalma.
Az almát nagyon rövid idő alatt megemészti a gyomrunk, és szinte  azonnal energiát nyerhetünk belőle.
Magas foszfor tartalmának köszönhetően sokat segíthet főleg azoknak, akik szellemi munkát  végeznek,v
agy gyenge az idegzetük.
Ha régen nem ettél almát, vagyis talán kicsit elszoktál tőle, vagy  nem a legjobban működik a gyomrod, esetleg az egészséges ételeket nehezebben emészted, akkor fokozatosan kezd el az almaevést, először  csak egy-két falatot egyél belőle, de azt
nagyon rágd meg, egy harapás almát legalább ötvenszer, mert így keveredik a
legalaposabban össze a nyáladdal, és ez a legfontosabb. Utána fokozatosan
emeld az adagot, de mindig ügyelj arra, hogy az alma pépként kerüljön a
gyomrodba.
Gyümölcsöt csak magában egyél.
Ha mást is kívánsz fogyasztani, akkor almát ebéd előtt, vagy vacsora előtt legalább egy órával fogyassz.
Bármilyen gyümölcsöt fogyaszthatsz főétkezéskén is. Ha úgy érzed, hogy az alma nem csillapítja az éhségedet, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a gyomroddal vagy az emésztőrendszereddel.

Próbáld meg ezt tudatosan és módszeresen helyreállítani. Természetesen, ha már más ételekkel megtömted a pocidat, akkor ne erőltesd rá a gyümölcsöt, mert ez nem
lesz előnyös sem az egészséged, sem az emésztésed számára. Jó, ha tudod, soha sem a gyümölcs okozza a hasmenésedet, lázadat, vagy más kellemetlenséget, hanem az,
amit a gyümölcs előtt ettél.
A gyümölcsök nagy része gyógyító hatású, megszabadítja szervezetünket az eddig okozott károktól, mérgektől. Többek között az alma nagyon jó tisztító és gyógyító hatással van az alábbi betegségekre:
- Ételmérgezés, bélhurut, vérhas, koli baktérium okozta bélfertőzés, és akár hiszed akár nem még akkor is segíteni tud, ha veseköved van.
- Székrekedés nélkül képes gyógyítani a  hasmenést, szabályozza a bélműködésedet, tisztítja a húgyutakat, és a tüdőket.
- Gyógyítja a reumát, a köszvényt, mivel sói oldják a húgyköveket.
Az alma, mint gyümölcs, savas ugyan, de mégis a szervezetet lúgosítja, hiszen organikus sói semlegesítik a fehérje
bomlástermékeiből származó savakat.
Kiválóan gyógyítja a hörghurutot, és a felső légúti betegségeket.
Jó, ha tudod azt, is, hogy másként hat az édes, és másként a savanyú alma.
Édes almát fogyasszanak mindazok, akik székrekedésben szenvednek, vagy vérszegények, és inkább savanykásabbat mindazok, akik esetleg túltápláltak, vagy reumás fájdalmakkal küzdenek.
Mindkét fajtájú alma hatásos vértisztító, nagyon hasznos mindazoknak
, akik érelmeszesedésben szenvednek, vagy gyenge a szívműködésük, esetleg aranyerük van, vagy a hölgyeknél jól használható a menstruációs zavarok megszüntetésére.
Minden embernek, de főleg azoknak, akik rendszeresen ülő munkát végeznek, legalább minden második hónapban kellene almakúrát tartani. Ez azt jelenti, hogy legalább egy napig csak almát ehet.
Lehetőleg csak egészséges, lédús, és érett almát együnk.
Lehetőleg törekedjünk arra, hogy azonos fajtákat fogyasszunk, ugyanis minden almának má
s a savassági foka. Ne keverjük a különböző fajta almákat egymással.
Az almát lehetőleg mindig teljes egészében fogyasszuk el. Ne dobjuk el az alma csutkáját sem, hiszen igen értékes jódot tartalmaz. Az alma fogyasztásával még az áldott állapot alatti hányingert is le lehet küzdeni.
Almakúrát egész évben lehet a szervezet regenerálása érdekében végezni 4-5 héten keresztül, melyből egy hét legyen a bevezetés.  Jó étvágyat!!!!