2010. december 11., szombat

Adventi gondok

Időjárásfüggő vagyok, ha kinn viharok dúlnak, akkor a fejemben sincs nyugalom. Igazi pihenést még az alvás sem ad, aztán alvajáróként tengetem napjaimat, míg egy nap elfog a pánik, hogy már december 11.-e van és csak két hét karácsonyig.
Azonnal tervezésbe fogok, már fel sem kell írni, hogy mit, pontosan tudom mitől féltem eddig. Először is a diót kell megtörni, amit eddig halogattam, hisz a konyha csatatérhez hasonlít a sok szerteugrott dióhéjdarabkák miatt. Pedig mindent odakészítettem: kislavór, tálak, kalapács és alátét. Ahol azonnal látszik, hogy rossz, az egyenest a kislavórba lesz kidobva, de rengeteg ütést kell mérni a sok ártatlannak tűnő csonthéjúra anélkül, hogy abból valami haszon származna.
Nagyfiamnak pedig beiglit ígértem, amit illene a jövő héten postázni...
De a jövő hétre valami őrültséget is meg kell írnom, egy kiállítás megnyitó beszédét! Hát eddig már háromszor nekikezdtem, de aztán legyintettem, hogy "ej, ráérünk arra még", hol a december közepe? Hát mindjárt itt van!!! (Megint a fotós barátnőm műveivel kapcsolatos az eddig sosem vállalt feladat).
Most egy 20.-ik század elejéről származó családi beigli receptet osztok meg Veletek, bár sokkal egyszerűbb készen venni valami jó helyen (ha a különbséget zongorázni tudnám!), vagy valami egész lusta megoldás is megteszi, amivel a maradék tölteléket szoktam elintézni sebtében.
Hozzávalók két tekercshez:
-375gr liszt
-180gr vaj
-egy evőkanál cukor
-egy késhegynyi só
--néhány evőkanál tejföl (az eredetiben 5 ! de az túl sok!)
-3 tojás sárgája
-30gr élesztő
Töltelék:
-350gr őrölt dió
-kb.2,5 dl tej
-350gr cukor
(ha mákosat akarunk, akkor ugyanezt a mennyiséget mákkal a dió helyett)
A tölteléket fél órán át gyenge tűzön főzzük.
Aztán fedő alatt hagyjuk kihűlni.
A tészta készítése:
A lisztet és vajat a tenyerünkkel elmorzsoljuk egyenletesre,a közepébe előbb a cukrot, sót és tejfölt tesszük,, majd a tojás sárgáját, a végén a megkelt élesztőt, amit előtte kis langyos cukros tejjel meleg helyen 20-25 percig kelesztettünk.Jól eldolgozzuk és dagasztjuk, majd 2 egyforma  darabot formálunk, amit egy órán át hagyunk kelni. Aztán olyan vékonyra nyújtjuk, ahogy lehet (nem egyszerű).
A tölteléket rákenjük, a mazsolát rászórjuk és óvatosan feltekerjük. Sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük, de előbb villával megszurkáljuk és tojással megkenjük, amit 15 perc nyugalom követ. Kb.30 percig  180-200 fokra előmelegített sütőben sütjük.
A tapasztaltabbak tudják, hogy egy lágy tésztát hogyan lehet kordában tartani, a tejföllel óvakodni kell! Így sincs kizárva, hogy megreped, de attól még isteni marad!)